Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut);
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie);
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie);
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie);
12. Dwutlenek siarki;
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie);
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, czosnek.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera
i gorczycy.
Jednolity tekst rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
http://www.produktbezglutenowy.pl/File/Section/file/rozporzadzenie_ke_2011.pdf